Informatie

4 september

Oxana Thijssen is een jonge Limburgse harpiste die onlangs met de hoogste beoordeling is afgestudeerd aan het gerenommeerde Mozarteum te Salzburg, Oostenrijk. Zij zal een bijzonder recital verzorgen waarbij de harp centraal staat. Wat dit concert extra uniek maakt, is dat zij op twee verschillende instrumenten zal gaan spelen: een historische en een moderne pedaalharp. De historische harp is in 1830 gebouwd door de beroemde piano- en harpbouwer Sebastien Érard. Zijn instrumenten waren zo geliefd, dat deze bespeeld werden door alle grote meesters uit de 19e eeuw. Zijn aanpassingen aan de harp – met name het dubbelpedaalmechanisme – vormen de grondslag voor de moderne concertharp.

Met de komst van deze door Érard ontwikkelde pedaalharp leken de mogelijkheden op de harp onbegrensd. Dit resulteerde is een stormvloed aan harpvirtuozen in de 19e eeuw. Van de bekendste harpisten uit die tijd zal Oxana muziek spelen, namelijk Elias Parish-Alvars en Felix Godefroid.

Tijdens het concert zal Oxana u mondeling door het programma begeleiden, waarbij ze ook dieper zal ingaan op het specifieke dubbelpedaalmechaniek en de daarbij behorende harptechnieken. Op haar moderne harp zal ze vervolgens ook muziek uit de 20ste eeuw gaan spelen, te weten van Nino Rota, een van de componisten die bijzonder geïnteresseerd raakten in de moderne pedaalharp.

Op deze wijze krijgt u een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de harp, waarbij u het verschil in klank tussen de historische en de moderne concertharp zelf kunt bewonderen.

Programma:

Felix Godefroid                La danse des Sylphes

Frédéric Chopin               Berceuse Op. 57 (arrangement voor harp)

Elias Parish-Alvars           Sounds of Ossian

John Thomas                    Autumn

Nino Rota                          Sarabanda e toccata