Informatie

26 september

De roerige jaren twintig van de 20e eeuw was een tijdperk waar een vermenging van ongekend veel muziekstijlen plaatsvond. De klassieke muziek zou breken met aan harmonie gebonden melodieën, de opkomst van de Jazz zou miljoenen mensen laaiend enthousiast maken en de eerste filmmuziek zou de basis leggen voor een geheel nieuw genre.
In dit programma worden werken zoals de bekende dansmuziek, de Charleston en filmmuziek van Charlie Chaplin op de kaart gezet. Werken van Poulenc en Hindemith representeren een nieuwe weg voor de klassieke muziek en het programma eindigt met Marlene Dietrichs grote hit: Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt!

P. R. Buttall
(1950)Kurt Weill
(1900-1950)F. Poulenc
(1899–1963)

C. Chaplin
(1889-1977)

G. Gershwin
(1898 -1937)

P. Hindemith
(1895-1963)

F. Hollander
(1896-1976)

Charleston Medley

5 Liederen uit Die Dreigroschenoper

Sonate voor klarinet en fagot

Sing a Song uit The Gold Rush

-pauze-

3 Preludes

Kleine Kammermusik op.24,2

Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt uit Der blaue Engel

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.
Het Amsterdam Wind Quintet verzorgde CD opnames voor het Duitse label Concustic en het Nederlandse label Aluid. In 2014 en 2017 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn10-jarig jubileum een concerttournee door Polen. Ook concerten in Duitsland en België stonden regelmatig op de concertagenda van het ensemble.

De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs.

Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Zo kwam het ook tot een samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, acteur Roelant Radier, stand-up comedian Fred Zuiderwijk, bariton Marcel van Dieren, mezzosopraan Talitha van der Spek en bastrombonist Michael Eversden. Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. In dit kader speelden de vijf blazers o.a. wereldpremières van Henry Kelder, Johan de Wit, Joke van Dal en James Kazik.
Om ook de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met klassieke muziek speelt het Amsterdam Wind Quintet ook regelmatig kinderconcerten.